
Lombardia jest to największy i najbardziej zaludniony region Włoch. Jest to też bardzo ważny region winiarski, ponieważ pochodzi stąd ponad milion hektolitrów wina. To właśnie ten piękny region wybraliśmy w tym roku na naszą wakacyjną wyprawę. Celem naszej wycieczki było przede wszystkim poznanie właścicieli winnic, skąd pochodzą winogrona do naszych win i z którymi współpracuje nasz Szef, tworząc receptury do tych znakomitych trunków. Winnice te położone są w bliskim sąsiedztwie wielu jezior, z czego najważniejsze to Garda oraz Como. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeziora magazynują ciepło latem i uwalniają je jesienią, co chroni lokalne krzewy przed pierwszymi przymrozkami oraz wydłuża okres dojrzewania winogron. Ciekawy wpływ na wzrost winogron ma również rozmieszczenie winnic blisko Alp, ponieważ położone wyżej winnice w ciągu dnia ulegają lepszemu nasłonecznieniu. To właśnie połączenie tych wszystkich czynników czyni Lombardię najlepszym regionem dla produkcji wysokiej jakości win. Warto też wiedzieć, że winnice w La Sbercia podlewane są jedynie przez deszcz, ponieważ właściciele winnic uprawiają je w 100% w sposób naturalny, bez sztucznych nawozów oraz systemów nawadniających. Dzięki temu zyskują swój niepowtarzalny smak, a co za tym idzie równie wyjątkowy smak mają nasze wina.
Tych wszystkich interesujących faktów mieliśmy okazję dowiedzieć się dzięki uprzejmości właścicieli winnic La Sbercia, którzy zgodzili się podzielić z nami swoją historią. Przechadzając się pomiędzy Krzewami winorośli mogliśmy na własne oczy zobaczyć cały proces wzrostu roślin oraz ogrom pracy, jaką na co dzień wkładają dziesiątki ludzi, byśmy mogli cieszyć się tak pysznym winem.