Trufle, czarne złoto Włoch

Trufle nazywane bywają czarnym złotem lub czarnymi diamentami Włoch. Są tak wysublimowane, delikatne, a zarazem wyraziste, że nie potrzebują dodatkowej (kulinarnej) oprawy, żeby zachwycać wyrafinowanym smakiem i złożonym aromatem. Nie trzeba też specjalnych kulinarnych umiejętności, żeby w zaciszu własnej kuchni przygotować z nich danie na miarę restauracyjnego.
Czarne uwodzą nutami orzechów, czekolady, szlachetnych grzybów i… ziemi. Białe przywodzą na myśl delikatną słodycz karmelizowanego czosnku i szlachetny, słodkawo-pikantny ser Grana Padano.

Kulinarne możliwości trufli

Zmysłowy aromat i słodko-pikantny smak trufli są niezwykle esencjonalne i intensywne, dlatego Włosi używają ich wręcz oszczędnie. W przeciwnym razie mogłyby zdominować walory pozostałych składników dania.
Dodają je przede wszystkim do past oraz risotto, białych sosów, jajek, ale także do ryb, mięsa drobiowego i cielęciny, a także do sałatek i pizzy. Do dań z truflami nie używają zbyt wielu przypraw, bo te są po prostu zbędne. Wystarczy odrobina dobrej oliwy z oliwek, jak na przykład Angelo Jaculli, sól i pieprz. Tylko tyle. Całości dopełniają na przykład dodatkiem świeżo startego dojrzałego Parmezanu [Parmigiano Reggiano 24 miesięczny ) i ewentualnie niewielką ilości śmietanki.

Trufle Sacchi Tartufi

Na naszych półkach królują trufle Sacchi Tartufi. Cenimy tę markę ze względu na wieloletnią, sięgającą 1986 roku tradycję i credo, któremu konsekwentnie hołduje firma: „Daj tylko to, co najlepsze z najlepszych”. I rzeczywiście tak jest.
Zamknięte w słoiczkach, dorodne bulwy kuszą już samym wyglądem. Wystarczy otworzyć słoiczek, żeby poczuć pełnię kulinarnych możliwości, jakie dają. Starte na tarce lub pokrojone w cieniutkie plasterki nadadzą wykwintnego charakteru nawet najprostszej potrawie.

Cała gama truflowych specjałów

Truflowe carpaccio i salsy (czyli trufle drobno siekane lub miksowane) to gotowy dodatek do wielu dań. Jakich? To już indywidualna kwestia… podniebienia.

Wyborną alternatywą dla całych trufli w słoiczkach są kremy truflowe (Crema di Puro Tartufo).
Są tak esencjonalne i wydajne, że wystarczy tylko jedna płaska łyżeczka, żeby pobudzić zmysły i kubki smakowe.
Warte spróbowania są również makaron truflowy (Tagliatelle al Tartufo – Makaron Tagliatelle al Tartufo (250 lub 500 g) ) i oliwa truflowa (Angelo Jaculli – Oliva Extravergine truflowa 250 ml – Delikatesy Vinum Veritum). Dzięki zawartości naturalnych trufli (a nie tylko aromatów, jak często przeczytać można na etykietach tzw. marketowych odpowiedników naszych włoskich truflowych specjałów), mają wszystkie unikatowe walory trufli.

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWracam do sklepu