Szparagi zapiekane z Prosciutto, Mozarellą i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem papryczki peperoncino od Valgri [ Pomidorki koktajlowe z papryczką chilli 400 g – Delikatesy Vinum Veritum] przygotujesz dosłownie w 5 minut. Resztę pracy wykona za Ciebie… piekarnik. To po prostu idealny przepis na szybki obiad! Szynka Prosciutto Cotto podczas pieczenia nabierze niesamowitej chrupkości, która wybornie współgrać będzie z ugotowanymi al dentem szparagami. Pomidorki koktajlowe z papryczką peperoncino dodadzą szparagom pikanterii.
Nie obawiajcie się jednak zbytniej ostrości, bo mleczno-słodkawe nuty ser Mozarella Goccia Bianca przyjemnie ją łagodzą. Uprzedzając pytania: pomidorków Valgri nie musicie obierać ze skórki. Jest tak miękka, że wystarczy delikatnie ją nagryźć, żeby pękła, uwalniając pełnię smak i aromat miąższu.
Wszystkie smaki, aromaty i tekstury łączy doskonała, tradycyjnie produkowana oliwa z oliwek w klasycznym wydaniu bez dodatków, Angelo Jaculli [ Oliwa Extravirgin 750 ml – Delikatesy Vinum Veritum].
Buon apettito!
Przepis na szparagi z Prosciutto, Mozarellą i pomidorkami
Składniki na porcje dla 2 osób:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- niewielka kostka sera Mozarella Goccia Bianca,
- 8-10 plastrów szynki Prosciutto Cotto,
- 1 puszka pomidorków koktajlowych z papryczką peperoncino Valgri,
- odrobina oliwy z oliwek extra vergine Angelo Jaculli,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis na szparagi z Prosciutto, Mozarellą i pomidorkami
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Przygotuj składniki i blachę.
Szparagi: umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki.
Nie wiesz, jak to zrobić?
Chwyć każdego szparaga w dwie dłonie i delikatnie wygnij w pałąk. Powinien sam przełamać się w odpowiednim miejscu.
Ser Mozzarella pokrój w plastry i odłóż. Blaszkę, na której będziesz piec szparagi, skrop oliwą z oliwek.
Pomidorki Valgri przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą. Dopraw je niewielką ilością soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj. Plastry szynki rozłóż płasko. Na każdym ułóż po 4-5 szparagów, a następnie po plastrze sera.
Delikatnie zawiń szynkę wokół szparagów i sera, a następnie przełóż na blachę z pomidorami (łączeniem do dołu). Podobnie zrób z pozostałymi składnikami. Całość oprósz solą oraz pieprzem i posyp pozostałym, rozdrobnionym serem Mozarella Goccia Bianca. Pod wpływem temperatury rozpuści się i połączy z sokiem z pomidorków, tworząc lekko ciągliwy, aksamitny sos. Wstaw blaszkę do piekarnika na ok. 14-16 minut.
Kulinarne podpowiedzi
W tym czasie możesz sięgnąć po kieliszek włoskiego wina z vinumveritumowej winoteki, np. białe, świeże w smaku Borgalto [ La Sbercia – BORGALTO – Delikatesy Vinum Veritum ]. Jego harmonijny, delikatnie owocowy aromat cudownie wyraźnie subtelne walory szparagów.
Szparagi podawaj zaraz po przygotowaniu: jako samodzielne danie, albo dodatek do ulubionego makaronu. Ich soczysta zieleń, czerwień pomidorków i mleczna biel Mozarelli będą pysznie kontrastować z czarnym, barwionym tuszem z kałamarnicy makaronem Nero di Seppia Pastificio Langhe [ Makaron Spaghetti – Czarny (28 cm lub 50 cm) 500 g – Delikatesy Vinum Veritum ].
Buon appetito,
Dorota z zespołem Vinum Veritum