Makaron z krewetkami i czerwonym pesto

We Włoszech wspólny posiłek to niemal świętość, pyszna okazja, żeby odciąć się od świata, być ze sobą i dla siebie. Bo bliskość i miłość warto celebrować nie tylko od święta, ale na co dzień I właśnie z tą myślą podrzucam Wam szybki przepis na makaron z krewetkami (wiecie, że to znany od wieków afrodyzjak?) w winie Vinchef. Makaron z krewetkami i czerwonym pesto.

Składniki na kolację dla 2 osób:

  • 200 g makaronu Linguine Nero di Sepia Natura Amica,
  • 200-250 g krewetek (oczyszczonych),
  • 4-5 łyżeczek Pesto Rosso Bella Contadina z suszonych pomidorów,
  • 1 kieliszek ziołowego wina kulinarnego Vinchef (mając wino, nie musicie skrapiać krewetek sokiem z cytryny),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (tylko listki),
  • 1 mała chochelka zalewy z papryczek czereśniowych Bella Contadina,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Oryginalne, włoskie produkty do przyrządzenia tego obłędnego makaronu znajdziesz w naszym sklepie Vinum Veritum. Specjały Włoskie na Podmiejskiej 39 w Kaliszu i w sklepie internetowym, vinumveritum.pl

Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej masło oraz zalewę z papryczek czereśniowych (doda krewetkom intrygującej ostrości) i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Kiedy czosnek się zeszkli (ale nie zrumieni, bo może uwolnić wtedy gorzkie nuty), wrzuć krewetki i oprósz solą oraz pieprzem. Smaż 3-4 minuty, a następnie zalej winem Vinchef.
3. Gdy wino odparuje, dodaj natkę pietruszki i ugotowany według przepisu makaron oraz 1-2 chochelki wody z jego gotowania.
4. Kiedy makaron wchłonie wodę (przy okazji nabierając smaków i aromatów poszczególnych dodatków), wyłóż danie na talerz, udekoruj odrobiną Pesto Rosso (jego subtelna kwasowość przełamie smaki i dopełni przyjemność jedzenia) i jeszcze szczyptą natki.

Więcej informacji : https://www.facebook.com/reel/412250367860118

Buon appetito 

Dorota z zespołem Vinum Veritum

Shopping Cart
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWracam do sklepu