Grzanki z pomidorami po włosku przygotowane z dostępnych w naszym sklepie składników:
chrupiących panini wypiekanych z włoskiej mąki 00 i na naturalnym zakwasie, pieczonych pomidorków z dodatkiem peperoncino koktajlowych i mocno mlecznej, słodkawo-kwaskowatej, oryginalnej Burraty to nasz przepis na szybkie, a jednocześnie wykwintne śniadanie. Równie wybornie smakują również wieczorową porą – jako lekka, typowo włoska przekąska do wina w stylu la dolce vita!
Zachwycają i rozpieszczają podniebienie głębią smaków, uwodzą bogactwem aromatów, wielością tekstur i zaskakują absolutną prostotą przygotowania.
Dajcie się skusić!
Składniki na grzanki z pomidorami po włosku dla dwojga:
- 1 kulka oryginalnej włoskiej Burraty (prawdziwa Burrata ma krótki termin ważności, dlatego dostępna jest tylko przez kilka/kilkanaście dni po dostawie – o szczegóły pytajcie w sklepie),
- 2 wypiekane na naturalnym zakwasie, chrupiące panini od Vinum Veritum (mogą być nawet czerstwe, ponieważ nasze bułeczki to pieczywo takie, jak dawniej – nawet po kilku dniach od zakupu nie pleśnieje, a pod wpływem wysokiej temperatury odzyskuje świeżość),
- Twoje ulubione pomidorki koktajlowe w puszce Valgri, np. z papryczką peperoncino (jeśli macie ochotę na odrobinę pikanterii) [ Pomidorki koktajlowe z papryczką chilli 400 g – Delikatesy Vinum Veritum ] lub z bazylią (jeśli wolicie łagodne smaki) [ Pomidorki koktajlowe z bazylią 400 g – Delikatesy Vinum Veritum ],
- kilka łyżek klasycznej oliwy z oliwek extra vergine Angelo Jaculli (ze smakowych natmiast polecam Wam albo tę z papryczką peperoncino, albo truflową) [ Oliwa Extravirgin w amforze 250 ml – Delikatesy Vinum Veritum ],
- kilka ząbków czosnku (do posmarowania panini),
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do doprawienia pomidorków,
- listki świeżej bazylii (dla dekoracji, ale i dla przełamania nut smakowych).
Sposób przygotowania grzanek z pomidorami po włosku
Piekarnik nastawić na 220°C. Kiedy będzie się nagrzewał, przygotować składniki:
- panini przekroić wzdłuż na pół i polać oliwą z oliwek,
- pomidorki koktajlowe Valgri przełożyć na skropioną oliwą z oliwek blaszkę do pieczenia, oprószyć delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem,
- obrać 2-3 ząbki czosnku, każdy przekroić na pół,
- Burratę wyjąć z zalewy i delikatnie przełożyć na sitko (do odsączenia).
Blaszkę z pomidorkami wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie obsmażyć panini na suchej, dobrze nagrzanej patelni (pieczywo układać przekrojoną stroną do dołu i tylko tak smażyć), aż nabiorą złocistego koloru.
Kiedy bułeczki się zrumienią, natrzeć je przekrojonym na pół czosnkiem. Upieczone pomidorki rozłożyć na gorącym panini. Burratę porwać na drobniejsze kawałki (najlepiej robić to nad miseczką, aby nie uronić ani odrobiny stracatelli i śmietanki, które wypłyną ze środka) i również rozłożyć na panini. Całość obsypać listkami bazylii. Smakiem i aromatem chrupiących grzanek z pieczonymi pomidorami po włosku z Burratą najwyborniej rozkoszować się… leniwie. Tylko w ten sposób w pełni doceni się doskonałość mariażu smaków i tekstur.
Oryginalne włoskie produkty i pieczone na naturalnym zakwasie panini kupicie tylko w naszym sklepie stacjonarnym, Vinum Veritum. Specjały Włoskie na Podmiejskiej 39 w Kaliszu lub w sklepie internetowym vinumveritum.pl.
Buon appetito,
Dorota z zespołem Vinum Veritum